Logik for burhøns

Dagens nyhed med tredoblingen på 3 år af antallet af spædbørn, der indlægges på grund af underernæring, kommer faktisk ikke spor bag på mig.

Det er logik for burhøns, at når mødre med nyfødte babyer sparkes ud fra hospitalet indenfor få timer efter fødslen – ofte inden mælken er løbet til – er det klart det går galt i langt flere tilfælde end hvis mor og barn får lov til at blive på hospitalet og få de råd og den vejledning, der skal til for at få amningen i gang i de første sårbare døgn af et lille menneskes liv. Hvis de har behov for det, vel at mærke, for nogen klarer sig fint uden, og så er det bare ud af vagten!

Jeg kan godt forstå, at man gerne vil spare, men mon ikke det i sidste ende bliver dyrere, når så mange forældre bliver indlagt igen med et behandlingskrævende underernæret spædbarn? Meget ofte er en enkelt indlæggelse jo langtfra nok – der skal flere til, før at det fungerer helt med amning eller flaske.

Og så er jeg slet ikke kommet til de menneskelige omkostninger … barnet får en superdårlig start på livet, og forældrene bliver væltet bagover over at være blevet forældre, fordi den første tid bliver et sandt mareridt af angst og bekymringer for den lille nye, samt et gevaldigt knæk i selvtilliden og for nogle endda depression.

Det er altså en ommer!

5 Comments

 1. Tanja siger:

  Du har fuldstændig ret, det er virkelig det helt forkerte sted at spare. Puha, bliver helt skidt tilpas af at tænke på det…øv.

  Like

 2. stine elise siger:

  Det er rigtigt at det er et helt forkert sted at spare. Men samtidig hører jeg også fra veninder, svigerinder, søstre og har selv oplevet vejledning der ødelægger folks selvtillid. Det er vigtigt med vejledning der tager udgangspunkt i den enkelte familien og hjælper dem til at finde en metode der fungerer for dem… Ligegyldigt om det så er amning eller flaske…

  Like

  1. Gitte K siger:

   Tak for din kommentar, Stine – du har så fuldstændig ret. Der skal tages hensyn til de forskellige behov for vejledning som forskellige mødre har. Og det er en af grundene til, at man ikke bare kan kyle alle nybagte familier på porten efter 3 timer. Nogen er det helt okay for, mens andre har brug for noget mere støtte. Og ingen af delene er forkert!

   Hele diskussionen omkring hvad der er bedst – flaske eller bryst – er efter min mening omsonst, for det kan man ikke udtale sig generelt om. Det er helt og aldeles individuelt, hvad der er bedst for den enkelte – og man glemmer meget ofte, at ‘ain’t momma happy ain’t nobody happy’ – det der er bedst for moren er som regel også det bedste for barnet. Hvis man føler, at man ikke får opbakning til den metode, man vælger, så går det ud over selvtilliden, fordi man er så sårbar i den første tid.

   Gitte K

   Like

 3. stine elise siger:

  Hej Gitte,

  Det er en fuldstændig åndsvag diskussion, men ikke desto mindre er det en man kan blive nødt til at tage på daglig basis, med vildt fremmede mennesker -hvis man vælger at give flasken. Det oplevede jeg da jeg selv tog konsekvensen og gik over til flasken. Der aldrig nogen der konfronterede mig med at jeg sad og ammede, ligegyldigt hvor det var henne. Men efter en omgang særdeles smertefuld brystbetændelse besluttede vi at give flaske. Det blev til gengæld kommenteret af sygeplejersker (mens jeg var indlagt pga. brystbetændelsen) og fremmede mens man varmede flasker i diverse ammerum i byen. Heldigvis havde jeg fuld opbakning fra min familie og mine veninder.

  Vi er glade for at vi tog beslutningen for drengen fik mad (han var nemlig heller ikke tilfreds med nedsatte mængder og en bismag af bakterier) og jeg græd ikke hver gang han skulle have mad.
  Men jeg var meget ked at skulle stå til ansvar overfor og forklare mit valg fra vildt fremmede.

  Like

  1. Gitte K siger:

   Hej Stine

   Jeg var igennem lidt af det samme … mødet med amme-mafiaen. Min amning fungerede udmærket efter en hård opstart, der var bare ikke mælk nok, så flasken blev hurtigt vores bedste ven!
   Lige præcis det der med at skulle stå ansvar og forsvare/forklare hvorfor man giver flaske til en person, der ligner en, der overvejer at anmelde en for børnemishandling – det er bare totalt sårende, og jeg blev også ked af det, når det skete.
   Vi er også glade for vores beslutning om at tilbyde flaske – det var sådan set det der gjorde, at NC kom til at trives.
   I bund og grund skal folk overhovedet ikke dømme og kommentere ens valg af det ene eller andet. Bare acceptere, at sådan er det her i huset!

   Like

Der er lukket for kommentarer.