Glædelig Europadag 🇪🇺

Jeg er europæer. Og dansker. I dag flager busserne – og det gør jeg også. Ellers gøres der ikke meget væsen af Europadagen i Danmark.

Europadagen den 9. maj er en hyldest til fred og samhørighed i Europa. Datoen markerer årsdagen for den historiske Schumanerklæring.

I en tale i Paris i 1950 fremlagde den daværende franske udenrigsminister, Robert Schuman, sin idé om en ny form for politisk samarbejde i Europa, som ville gøre det utænkeligt, at Europas lande igen skulle gå i krig mod hinanden.

For mig er fred og sammenhold vigtigt i Europa. Jeg er født 27 år efter 2. Verdenskrig sluttede, og jeg voksede op i et delt Europa, hvor utrygheden var et vilkår. Vi var nødt til at holde sammen i Europa og holde op med at lukke os om os selv, hver især.

Jeg glemmer aldrig følelsen af, at vi kunne køre hvorhen vi ville i Europa. Der var ingen grænser, og vi kunne frit køre afsted. Det var et privilegie, vi ikke altid havde haft, og det var berusende, at vi frit kunne vælge om vi ville køre til Hamburg eller Berlin lørdag aften.

Ved du nok om EU? Ved dine børn hvad der foregår ‘dernede i EU’?Jeg er selv blevet meget klogere på EU i Europa Haus på Unter den Linden i Berlin. Jeg har desuden ansvar for en lille EU borger, der skal lære om vigtigheden af et stærkt europæisk sammenhold. Han synes, at det er sjovt at besøge Europa Haus i Berlin.

Så langt behøver du ikke at rejse, for vi har vores eget Europahus i København lige ved Nørreport. Det er sjovt også for børn.