Venter på operation

Jeg fik undersøgt mit øre igen igen igår. Jeg var ikke meget for det, for det er nøjagtig samme sted, hvor jeg sad og ventede med min mor for 11 år siden for at få undersøgt hendes “lungebetændelse”. Det var på den selvsamme gang, at hun trak ned i sit tørklæde og sagde “de skal kigge på den her”. Under tørklædet gemte hun en stor knude på siden af halsen. Gulvtæppet forsvandt under mine fødder. Jeg glemmer aldrig den dag.

Så det var med bange anelser, at jeg igen satte kurs mod øre/næse/hals ambulatoriet på Gentofte Hospital. Jeg blev undersøgt, fik testet min hørelse og blev skrevet op til operation den 13. april af en yderst kompetent læge. Det skal gå stærkt, sagde hun, for jeg har benæder i højre øre. Det breder sig og æder knoglerne i mit øre, så de formentlig skal rekonstrueres i større eller mindre grad. Jeg får en ny trommehinde, fik jeg at vide. Min hørelse forventes at blive bedre enten i løbet af den første operation eller ved en til to senere operationer.

Indgrebet foregår i fuld narkose ved at der lægges et snit i en halvcirkel bag øret, som så foldes fremad. Jeg får et ar bag øret og risikerer svimmelhed, forbigående eller permanente lammelser i den ene side af ansigtet samt reduceret eller mistet smagssans på den ene side af tungen. Ikke særlig hyggeligt, men der er ingen vej udenom. Uden operation er alle knogler i hovedet i fare for at blive ædt op af benæderen.

Benæder, også kaldet cholesteatom, er en tilstand hvor der danner sig en godartet svulst i mellemøret. Årsagen vil oftest være at døde hudceller er kommet ind i mellemøret, typisk via et hul i trommehinden. Den form for hudceller som skaber dette problem, har evnen til at “spise” knoglevævet i mellemøret. De hyppigste symptomer er vedvarende ildelugtende flåd fra øret samt øresmerter. Der kan også være svimmelhed og gradvist høretab afhængigt af hvor meget af knoglevævet som forsvinder (hvorved lyden ikke overledes fra trommehinden til høreorganet). Behandlingen af cholesteatom er operativ, og man tilstræber naturligvis at fjerne alt det væv som er årsag til problemet.

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Til lukning af hul i trommehinden tages et stykke muskelhinde fra tyggemusklen over øret. Derfor er det nødvendigt at fjerne håret over og bag øret. I tilfælde af reparation af øreknogler genanvender vi ofte din egen øreknogle, eventuelt bruger vi en kunststofprotese. Knoglen bag øret opmejsles og bagefter lukkes såret med selvopløsende tråd og plasterstrips. Ved operationens afslutning lægges der gaze med salve i øregangen for at beskytte den nye trommehinde og forhindre betændelse. Ofte anlægges der en øreforbinding. På grund af gazen i øregangen vil du ikke umiddelbart kunne mærke en evt. høreforbedring. Efter operationen bør du være sygemeldt i 1-3 uger, samt undlade motion i 1-6 uger.

Nå, det var altså ikke lige det, jeg havde forestillet mig at den sidste del af min barsel skal foregå med. Jeg havde forestillet mig at aflevere NC i dagpleje fra 3. maj og så påbegynde benhård træning i maj og juni for at komme nogle af de overflødige kilo til livs, inden jeg starter på job igen 1. juli. Nu må jeg starte lidt stille op med motionen, men mon ikke det lykkes at komme af med en 5-6 kilo alligevel?