Berlinmuren

Da Allan aldrig har set muren, skulle vi selvfølgelig finde et sted at se den – og i Bernauer Strasse ligger der 210 meter velbevaret berlinermur komplet med mur, vagttårn, dødszone og Hinterlandmauer. Selvom jeg har set muren, da den holdt et helt folk indespærret, gjorde Gedenkstätte Berliner Mauer alligevel stort indtryk på mig. Det var ret følelsesladet at se muren igen. Især at kigge igennem den 1 cm smalle sprække i muren, som østtyskerne kunne skimte vesten på den anden side.

Som jeg gik der, forekom det mig helt absurd, at bure et helt folk inde på den måde. Hvordan har man overhovedet fundet på den idé? Og hvordan har man kunnet retfærdiggøre den vanvittige idé overfor sig selv? Hvordan har man kunnet gå i seng og syntes, at det var helt ok at spærre et folk inde på den måde? “Anti-fascistisk beskyttelsesvold” kaldte de muren i Sovjet. Det er jo helt barokt! Når man beskytter nogen, så skyder man allerhøjest på dem, der trænger ind – ikke på dem, der gerne vil ud. Hvori består beskyttelsen så?

Jeg synes, at det er et vigtigt museum, fordi man som et normalt tænkende menneske slet ikke har fantasi til at forestille sig, at man vitterlig kan bure et helt folk inde. Men det kan man. Man skal bare være effektiv nok. Og Berlinmuren var effektiv i 28 lange år. Det vil nok være svært at tro på for Nicholas Carl, indtil han ser Gedenkstätte Berliner Mauer i Bernauer Strasse.