75 ugers tigerspring?

Først … jeg aner ikke, hvor mange uger NC er, men jeg tror, at vi er midt i 75 ugers tigerspringet. Et eller andet foregår der ihvertfald.

Min ellers så selvstændige udadvendte nysgerrige dreng er blevet et hængetræ. Han klamrer sig til mig hele tiden, og når jeg så tager ham op hos mig, vil han alligevel hellere ned og lege. I to sekunder, så “vrææææl mor ta’ mig op!”

Vi har haft en skøn periode, hvor NC sov igennem fra 19:30 til 8 og endda en morgen til 9. Men nu vågner han ved 23-tiden og skriger, til vi tager ham ind i smørhullet. Han ligger og klamrer sig til mig – især i søvne.

Når vi er ude er han begyndt at blive genert eller reserveret og klamrer sig til mig. Det har han aldrig gjort før.

Han spiser nærmest ikke noget mad og har ikke gjort det i de 3-4 dage ‘det’ har stået på. Han pylrer, skriger, klamrer og smider sig på gulvet og det værste; han knalder med fuldt overlæg hovedet gentagne gange ned i gulvet i frustration.

Det føles som om han er gået lidt baglæns i sin udvikling, men samtidig kommer der hver dag nye ord ud af munden på ham … her til morgen: ‘BaaaaaaahNAN!’ … så helt baglæns går det jo nok ikke.

Og jeg prøver at være tålmodig, men det holder hårdt. Han leger ikke mere med sit legetøj selv, men vil hellere klatre rundt på mig – som nu, hvor han sidder på mit skød med sin hånd nede i min bluse. Jeg har ikke to sekunder alene, for han piver lige så snart jeg sætter ham ned. Op igen. Klatre rundt på mor. Ned igen. Pjevse. Op igen. Klatre rundt.

Han er begyndt at nusse mig på brystet for tryghed. Jeg får masser af sheriff-stjerner p.t., men når han har det som han har det nu, er det ikke det rigtige tidspunkt at afvise hans måde at søge tryg- og nærhed; så jeg lever med det.

75 uger: Systemernes verden. Læs mere i kapitel 12

Barnet’s første spire i dannelsen af samvittighed sker i denne verden. Det er også her at barnet forståelse af sig selv og dets selvbevidsthed har forskellige konskevenser. Det betyder bla. at barnet opdager sin egen krop at den har kontrol over sin egen krop. Det er her at barnet opdager at den har sin egen vilje og at den kan tage beslutninger. Barnet begynder at fortå at den er del af sin egen familie og at den ikke er det samme som sin nabos familie.