Vinterforberedelser

Jeg er ikke den store vinterfan, og derfor har jeg på nuværende tidspunkt kun 3 muligheder:

    Gå i hi
    Rejse væk
    Forberede mig på vinteren

De to første er langt mere tiltrækkende end #3. Jeg har dog endnu ikke fundet ud af, hvordan jeg kombinerer en fast indtægt med #1 og #2.

Så … vinterforberedelser. I et semi-polarklima som det danske er der en række ting, man skal have styr på, før de sidste blade har forladt træerne.

Beklædning

Der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning. Det er helt korrekt i vinterhalvåret i Danmark. Dårlig påklædning gør, at jeg fryser. Når jeg fryser, bliver jeg gnaven og træt. Jeg skal derfor undgå at fryse. Mit bedste råd mod kulde er; bliv inde eller rejs væk 😅 Når det ikke er muligt er det nødvendigt med varmt ..

Overtøj; jeg opererer med en skala af frakker fra en let ulden pæn frakke til en mere spejderagtig overlevelsesagtig parka sprængfyldt med fjer. Jeg har ingen korte jakker, når det er koldt. Alle mine vinterfrakker varmer også rumpetten.

Tøj; jeg arbejder med tøj i flere lag. Typisk en bluse inderst – mange af mine bluser/kjoler er 2-lags. Derover en blazer og et lækkert uldent tørklæde eller poncho. Jeg er allerede nu skiftet fra footies til ankelstrømper, idet bare ankler gør, at jeg hurtigt kommer til at fryse. Jeg imprægnerer desuden hyppigt mine støvler, for våde fødder bliver hurtigt kolde. Lige nu har Lidl imprægneringsspray på bud 😉

Sko; de varmeste vinterstøvler jeg nogensinde har haft, var mine Buffalobåde i 90erne. De tykke såler isolerede 100%, så kulden ikke vandrede fra jorden op i mine fødder. Nu er jeg glad for mine Sorelstøvler, når der ligger sne – og på mindre kolde dage er det mest mine lædersnørestøvler med tyk blød ulden sål i, som kommer i spil. Hvis du skal købe forede støvler, så undersøg om de også er forede om tæerne. Varmt uldent for om anklen varmer ikke fødderne, og rigtig mange sko er kun forede om anklen.

Tørklæder er uundværlige; jeg bor i mit Lala Berlin tørklæde, når temperaturen falder. Det er fantastisk lunt, blødt, hyggeligt. Også min lange uldne cardi fra H&M og min Lala Berlin poncho er lifesavers for mig om vinteren.

Hår, hud, led, negle, næse .. Ingen af dem er vilde med vinter.

Når dagslyset forsvinder, så falder D-vitaminniveauet og min energi daler. Jeg fik tidligere målt mit D-vitaminniveau jævnligt. I januar skraber det typisk bunden. Så jeg tænker meget i at få dagslys; gå ud, være nær vinduer, kigge op mod solen, tænde lys (mere for at undgå at kroppen tror det er nat) og så spiser jeg D-vitaminer, fiskeolie og en multi dagligt.

Fiskeolie tager toppen af mine ømme 47-årige overtrænede led. Ømme led bliver værre i kulden, men heldigvis har fiskeolie for mig en positiv effekt.

Jeg tanker desuden op med Haar Vital Komplex vitamintilskud. Det virker især på mine negle, som ikke flækker, men forbliver pænt lange om vinteren, så længe jeg husker at tage pillerne. Mit hår får det ligeledes bedre, men da jeg farver hår 1x om måneden, er mit hår kronisk overbehandlet.

Hår; jeg undgår knitrende elektrisk hår ved at bruge shampoo, conditioner, serum og Secret Agent (alt fra John Frieda), samt glansspray med hindbærduft. Jeg springer desuden hårvasken over hver anden dag. Jeg går med hue, når det er koldt for at beskytte håret mod kulde. Især om morgenen, når håret er fugtigt, tager det skade af frost.

Lidt til næsen. Om vinteren har man brug for Tempo. Tempo er tyskernes løsning på løbenæser og andet, der skal tørres op. Tempo lommetørklædet er vaskemaskinestabile, hvilket er en undervurderet egenskab ved et papirlommetørklæde. Når man har prøvet at pille resterne af et eksploderet nyvasket ikke-vaskemaskinestabilt papirlommetørklæde ud af sit vasketøj, så er det en egenskab, man sætter pris på. Ydermere er Tempo Durchschnupfsicher altså hvis man nyser i lommetørklædet, så holder det tæt. Slut med ufrivillige snotbade til omgivelserne. Og nu findes de også som vådservietter ❤️

Mad; supper, gryderetter, stege .. det er sæson for tung brun mad. Vi prøver at supplere med glad grøn mad. Det er ikke så let og lækkert som når man kan bælge friske sommerærter, når agurken er frisk, sprød og saftig og når tomaterne smager af tomat, men der er andre muligheder med rodfrugter, kål og hjemmespirede bønnespirer.

Og så er der det med det daglige æble. Jeg spiser et æble om dagen, for jeg læste et sted, at æbler er ren powerfood med sit indhold af potente antioxidanter og kostfibre. Æbler er gode for fordøjelsen, og det er noget, jeg sætter pris på. Oveni det er æblet den perfekte snack for mig; nemt og bekvemt.

Og så kommer man ikke gennem vinteren uden sprut. Baileys, glögg .. der skal noget særligt til, når man netflixer om fredagen 🥶