Pigetur? Om kønsopdeling i børnehaven

Da jeg afleverede NC i børnehaven i går, fandt jeg ud af, at pigerne på småbørnsstuen (2-3 år) skulle på pigetur, mens drengene skal blive hjemme og hygge sig uden pigerne. Det er ikke første gang, at NC og de andre drenge er ekskluderet fra ture pga. deres køn, har jeg bidt mærke i. Nicholas ville med, og jeg måtte jo prøve at forklare ham, at han har det forkerte køn.

Det sagde jeg naturligvis ikke, jeg svarede noget i stil med, at det var en pigetur, kun for piger. Det fattede han ikke en meter af. Han leger jo lige meget med piger som med drenge. Så han vrælede ved udsigten til, at hans bedste ven skulle på tur uden ham. De arrangerer pigeture for de forskellige børnegrupper, men jeg har mindes ikke at have set noget oplæg til en drengetur. Og så er det, at jeg tænker: Er det bare en undskyldning for ikke at tage de besværlige drenge med?

Det skal jeg lige grave lidt mere i, for hvis det er tilfældet, vil jeg slå et hårdt slag for ligestillingen blandt børnene på næste bestyrelsesmøde. Jeg er ret overbevist om, at køns-opdeling fra 2 års alderen i høj grad påvirker børnenes kønsidentitet. Den eventuelle påvirkning af farven på lego-klodserne er det rene vand ved siden af påvirkningen fra autoriteter.

Fra de er 2 år proppes børnene ned i nogle gammeldags bokse indeholdende søde, rolige, nemme og velopdragne piger, som kommer med på tur. Jeg kan kun tale for mig selv, men jeg har virkelig kæmpet – og kæmper stadig – for at komme op af den boks.

Og så er der boksen med de vilde, larmende, besværlige og uopdragne drenge, som derfor skal hygge under kontrollerede former hjemme i institutionen. Det er nemmere at lade være med at inkludere drengene. Drengene er besværlige. Hvad gør det for en lille drengs selvtillid at opleve, at man er besværlig, fordi man er som man er? Hvor naturligt er det lige at forvente af en dreng, at han skal opføre sig som en pige?

Allerede når børnene er 2 år lægges fundamentet til pigeture, mande-os, pigeklubber, herreværelser … Det er ikke ligestilling at tvinge det ene køn til at opføre sig som det andet. Ligestilling er at kunne rumme kønnenes forskelligheder, og det ser ikke ud til, at drengenes natur bliver rummet særlig godt, når pigerne kommer på tur, mens drengene må blive hjemme.

Det må vi kunne gøre bedre!

Læs mere tankevækkende stof om drenge på Løkkefonden og i denne artikel.