Hjælp til ro med piktogrammer & apps

Vi er blevet anbefalet at anvende piktogrammer – dvs noget med at udskrive alle mulige hverdagssituationer, klippe dem ud, laminere dem og sætte dem op på et bånd med klips og ad den vej forklare drengen, hvad planen er. Det er – mildt sagt – en uoverskuelig opgave. En god gennemsnitsmorgen består af i omegnen af vel nok 20-30 billeder. Det gik jeg ret hurtigt kold på, og det gjorde han også. Det var for meget med alle de billeder.

Det, jeg har haft mest held med, er tegninger. Jeg tegnede december for knægten, og hver aften krydsede vi en dag væk. Jeg havde lavet små tegninger, som for det utrænede øje lignede edderkopper eller skæve tændstikmænd, men vi vidste, at det var Skylanders og symboliserede legetøjsfredag. Nogle var også farmor og bedstefar, en var lucia osv.

Så kom specialpædagogen på banen. Meget simpel måde at gøre det på. En stor pil på en opslagstavle og ét billed nu og et for næste. Bum. Alle ungerne i børnehaven elsker det, og vores søn forstår det og formår at forberede sig. Denne metode kunne vi godt implementere herhjemme.

For sådan at anskueliggøre ugens plan bruger jeg appen Week Planner, som er fin til at danne et overblik over dagene. Fordelen ved en er, at den er tilgængelig for ham samme sted som hans spil og film. Det fungerer meget godt, selvom knægten ikke er vildt interesseret.

20140225-220603.jpg

Og i dag har jeg downloadet Morning Kids, som måske kan hjælpe til med at anskueliggøre morgenrutinerne efter at have læst kommentarerne her. Jeg må se, om den er til hjælp, men pt er vores morgener vildt gode, og vi har kun små konflikter, når vi er for sent på den. Vi har nemlig fået identificeret og udryddet vores to vigtigste konfliktområder:

Konflikt nr 1 – morgenmad; vi var oprindeligt fast besluttede på, at knægten skal spise morgenmad, og han var mindst lige så fast besluttet på ikke at spise morgenmad. Nu har vi affundet os med, at han ikke spiser morgenmad. Det er ikke rigtigt, at morgenmad er dagens vigtigste måltid, og man bør ikke tvinges til at spise, hvis man ikke kan. Efter vi indførte den holdningsændring, fik vi fred om morgenen. Nu melder han sig faktisk indimellem og beder om en mad.

Konflikt nr 2 – Ipad. IPad’en har vi aftalt er no go om morgenen. At skulle slukke og afsted skabte de værste konflikter, og vi er enige om, at det er en dårlig ting. Indimellem spørger han, om han må bruge den, og når jeg svarer nej og forklarer ham hvorfor, så accepterer han det. Han ser morgen tv i stedet for – Umizoomi, Dora og lidt Svampebob. Jeg beder ham selv om at slukke, og det går normalt rimeligt rapt med at få slukket. Nogle gange skal jeg minde ham om det, men for det meste er det uden konflikt.

Vores morgener er blevet bedre, fordi han sover så længe som muligt. Han vågner selv og kommer tullende ved 7-tiden. Så skal han sidde helt sammenkrøbet på skødet af mig og vågne langsomt. Ofte putter jeg ham med dynen i sofaen. Det er så hyggeligt!

2 Comments

 1. Jette siger:

  Hej Gitte

  Hvordan går den med app’en?

  Jeg er lidt nysgerrig, idet den (måske) kunne være en hjælp hjemme hos os, i den forstand at den kan fastholde Sønnikes opmærksomhed på en given opgave, fx. at tage tøj på. Vores morgener går egentlig godt, men det der med at bevare fokus på en given opgave kan være svært, fordi man skal liiige….. Måske app’en kan være en hjælp der?

  Vi har i lighed med jer en meget fast rækkefølge hvorpå tingene sker om morgenen, og vi har på forhånd fjernet anledning til evige konflikter. Fjernsyn er f.eks. no go på hverdags-morgener og det hjalp meget at vi indførte at tøjet skal på INDEN morgenmaden. Så er drengen (sjovt nok) mere fokuseret på opgaven, fremfor det er efter maden han skal have tøj på. Mht. morgenmad har drengenes appetit altid svinget meget, og de får lov til at spise den mængde mad de kan.

  Like

Der er lukket for kommentarer.