Berlins Boulevard of Broken Dreams

Natten var hed og urolig i nat, og jeg vågnede op stadig sovende (!), let slatten og med en lille hovedpine. Solen skinnede igen fra en skyfri himmel på Berlin.

Vi gik ned i Berlin Bun Bakery og købte morgenmad. Vi sad indenfor, for her er så ekstremt mange hvepse, at det ender i et uendeligt baskeri, når man spiser udenfor. I øvrigt er det også alt for varmt at spise udendørs, selv om formiddagen. Smør smelter på et par minutter, og Nutella bliver til chokoladesauce allerede i pakken.

Det var rart bare at sidde der og nyde en lækker kop latte med karamel. Berlin Bun Bakery er nyåbnet, og deres speciale er boller – deres signatur-bolle er en stor saftig bolle overtrukket med et sprødt lag af karamel og kaffe.

I dag gik turen til det tidligere Stalin Allée, som siden 60erne har heddet Karl Marx Allée. Det er en bred og snorlige boulevard med store boligblokke på begge sider, som vel er 3-4 km lang. Et kæmpestort DDR prestigeprojekt. Her forventer man nærmest smælden fra røde flag, samt soldaters taktfaste marcheren, samt fly og tanks i uendelige rækker til militærparader. Men den tid er forbi.

Nu er her stille, bortset fra en konstant tæt trafik af biler på boulevarden, men de brede fortove, der er bygget til rigtig mange mennesker, ligger nærmest øde. Der går nogle turister rundt her og der, men det er ikke mange. Her er ingen mødre med børn eller klapvogne, som man ellers ser overalt i Berlin om formiddagen. De store butikslokaler er enten tomme eller huser forskellige kontorer, gallerier, erhverv og nogle butikker. Der er begyndt at flytte restaurantkæder ind i nogle af de store lyse lokaler, og sammenlignet med for et par år siden er der lidt mere liv at spore.

Boligblokkene afviger fuldstændig fra det øvrige Berlins lidt skæve og meget forskellige bygninger side om side. Her er tale om hvide bygninger, der lyser i solen og nærmest ligner lagkager med masser af pynt på i form af gesimser, friser, mosaikker, søjler og friser. Selvom detaljerigdommen er stor på bygningerne, fremstår byggeriet som stramt og ensartet, bortset fra enkelte bygninger i mere klassisk østtysk look.

Det er superflot og storladent, der er tale om en boulevard, der er mindst lige så bred som Champs-Élysées, og som sikkert er bygget med inspiration derfra. Det ser heldigvis ud som om der er begyndt at komme lidt mere liv på boulevarden i form af butikker, caféer og restauranter i de store butiksrum langs det brede fortov. Vi var der for et par år siden, og da var vi lidt i tvivl om der overhovedet boede nogen i de store lejligheder. Det tror jeg nu, at der gør – og jeg tror, at det er de samme mennesker, der har boet der i en menneskealder. Det forklarer fraværet af mødre med børn.

Vi gik på Café Sibylle, som er en gammel café fra 50erne. De har udstillet forskellige spøjse ting fra gamle dage, og caféen fremstår som man forestiller sig en café i Øst Berlin; neutral og ikke synderlig hyggelig. Tom og øde. Vi satte os og forsøgte at afkøle os med et par kølige drikkevarer, hvorefter vi gik videre ned ad boulevarden til Frankfurter Tor, hvor to helt ens lagkagetårne ligger på hver sin side af den kæmpestore plads.

Over krydset til venstre ligger der en vintage pladebutik ved siden af en gammel bagerbutik. Sidst vi var der, var der et stort udvalg af gamle østtyske og russiske plader fra 60-80erne, men nu har de et langt større internationalt udvalg. I bagerbutikken ved siden af, var der liv; indehaveren hældte kaffe i to gamle damers kaffekopper og sludrede roligt med dem. Jeg forestiller mig, at de har boet i lagkagebyggeriet i 50 år – hver fredag har de delt en kande kaffe og har været vidne til dets storhed og fald.

Vi orkede nærmest ikke mere efter vores march op ad Karl Marx Allée med 34C i skyggen. Vinden føltes, som når man åbner en bageovn og bragte ikke så meget kølighed med sig. Vi tog en sporvogn til Schönhauser Allée og kørte igennem Friedrichshain på vejen. På den måde fik vi set lidt af en Kiez, vi ellers ikke har været i.

Hvis du er nysgerrig på mere omkring Karl Marx Allée kan jeg varmt anbefale dig at læse denne artikel i to dele. Bemærk endelig billedet af boghandleren fra 60erne lidt nede i del 1. Det er samme boghandel som på mit foto fra i dag 🙂