Bircher Müesli

Her til morgen lavede vi Bircher Müesli for første gang – pyh, jeg er mæt 🙂 Desværre bar smagen lidt præg af, at vores havregryn har stået sommeren over i skabet og havde en lidt hengemt smag, men det smagte alligevel supergodt. Den opskrift, vi fulgte, er dog liiige lovlig kalorieholdig efter min mening. Cirka 600 kalorier for at være præcis; der er både piskefløde og æblejuice i .. og portionerne er også ALT for store, så det var en fest her til morgen 😀

Hvad er det lige med den der Bircher Müesli? Hvor stammer det fra?

Omkring 1900 tallet serverede dr. Maximilian Bircher-Benner en særlig type morgenmad for patienterne på sit sanatorie i de schweiziske alper. Han vidste nok ikke, at netop dén type morgenmad senere skulle blive et kæmpe hit og ende på alverdens morgenborde. Lægen var inspireret af det simple liv, som hyrderne i de schweiziske alper levede; et aktivt liv  i den friske luft i pagt med naturen.

Denne livsstil prøvede han at modellere så den passede til hans patienters ophold på hospitalet; de blev derfor bl.a. sendt på havearbejde som en del af deres helbredelse. Hans diæt vakte også opsigt på den tid; faktisk er han formentlig en af de første, der var tilhænger af raw food. Hans teori var bl.a., at rå fødevarer var mere værdifulde for organismen end kogte, samt at vegetabilske fødevarer var ligeledes var bedre end kød. Ydermere frarådede Bircher-Benner konserves (som var kæmpestort på den tid), samt behandlede fødevarer (som fx hvidt hvedemel og hvidt sukker). Lyder det ikke ret bekendt?

På sit sanatorie serverede Dr. Bircher-Benner et morgenmåltid bestående af 1 skefuld havregryn, som havde stået i blød natten over i 3 skefulde vand – tilsat 1/2 skefuld citronsaft, 1 skefuld mandel- eller sesampuré, 1 lille revet æble og 1 skefuld grofthakkede mandler eller hasselnødder.

Han kaldte måltidet ‘Apfeldiätspeise’ forkortet til “D’Spys”, som er schweizisk for ‘Speise’. Senere kaldte han det ‘Mues’, som betyder mos eller puré. Først under navnet ‘Müesli’ er det blevet et verdensomspændende hit som tilbehør til yoghurt, mælk, skyr osv. De fleste spiser deres müsli i tør form, i stedet for i sin oprindelige form opblødt over natten, men flere og flere får øjnene op for både det praktiske og sunde i ‘kold grød’ som tilberedes dagen før.

Hvis du vil læse mere, kan jeg anbefale dig at klikke ind på Centre for Scientific Natural Medicine Bircher-Benner, samt på Wikipedia om Maximilian Bircher-Benner, hvor jeg primært har læst om Bircher-Müesliens historie. Den bog, jeg har mine opskrifter fra, hedder Müsli.