Kom i gang med at Disneyficere naturen!

ellmau badesø

Når vi er i Østrig er der 3 eventyruniverser, vores søn elsker:

  • Ellmi i Ellmis Zauberwelt
  • Timok på Timoks Alm
  • Alpinolino på Alpenrosenbahn

I Østrig gør man det, vi i Danmark i udstrakt grad holder os for fine til; nemlig at Disneyficere en bid af naturen for at tiltrække børn og lære dem om naturen gennem eventyr, opgaver og leg. Er det så virkelig så skidt? Jeg synes, at det er fantastisk, og det ville være fedt med flere eventyrskove herhjemme.

I Østrig lever man på sin vis tættere på naturen. Mange eventyr, sagn og legender knytter sig til naturen fra gammel tid. Den tradition ligger til grund for de eventyr, ungerne kan opleve på de forskellige bjergtoppe i Østrig.

Elmau Badesø 2elmau legEllmauWilfeerKaiser

Herhjemme går der lang tid mellem børns besøg i naturen, og hvert 4. barn kommer stort set aldrig ud i naturen.

Det nævnes ikke i artiklen, men jeg tænker, at det måske kan hænge sammen med, at flere og flere bor i byer, hvor naturen ikke lige udenfor døren. En udflugt er svær at passe ind i en hverdag, hvor familien er på farten fra 7-18.

Men okay, i samme omgang kan jeg så læse, at man heller ikke skal komme for godt i gang ude i naturen, for det er heller ikke godt for naturen med alt for mange børn i naturen – og slet ikke larmende børn. Der er nemlig behov for stillezoner i skoven, så børn og motionister ikke skræmmer dyrene og hinanden.

Den er svær, ikke?

Men lidt flere bjergtoppe eller hjørner af skove med spændende udfordrende parkourbaner, vandreruter forklædt som skattejagte ville ikke være at foragte.

Som udgangspunkt elsker han natur, og han er nysgerrig. Han vil vildt gerne se både ulve og grævlinge og ræve og rotter og mus … og han elsker at klatre i træer og finde snegle. Når jeg spørger min knægt om han vil med i skoven, spørger han “hvorfor?”.

Det er ikke helt nok at gå i skoven; der skal være mere i det end “bare” skov; en legeplads, chance for at udklække et æg i Pokemon, fange nogle haletudser eller samle insekter og snegle i terrariet. Gerne det hele på én gang. At gå og kigge på en flot skovsø eller på de fine orange efterårsblade er dræbende kedeligt, når man er 9 år.