Mor, jeg er bange!

‘De voksne kan også være bange’ .. jeg husker sangen fra da jeg var barn i 70-80’erne. De voksne var bange dengang, og de delte tit og gerne deres frygt med os børn, sådan så vi bedre kunne passe på os selv. Det var vist teorien bag 🤷🏻‍♀️

Da jeg var 10 år vidste jeg derfor, hvad jeg skulle gøre, når en atombombe ramte eller Barsebäck eksploderede. Jeg vidste, hvor kort tid, der var fra lysglimtet til trykbølgen, samt at jeg skulle søge ned bag en lav mur. Jeg vidste også hvor sikringsrummet var på skolen samt hvor gasmaskerne blev opbevaret. Just in case.

Jeg var ret sikker på, at jeg ikke ville nå at blive voksen. Især lærerne skræmte livet af os. Og de brochurer, der blev husstandsomdelt sammen med Kuponnyhederne. Indimellem kunne jeg ikke sove, for jeg var bange for at blive voksen i så utryg en verden.

Da jeg så blev voksen fandt jeg ud af, at frygten ikke var grundløs. For det var tæt på krig. Til gengæld var Barsebäck ikke så farlig, som vi troede,

Nu oplever min søn samme frygt som jeg gjorde, blot af en anden årsag. ‘Går planeten under?’ ‘Hvis vi ikke gør noget, dør jeg så?’ Han har en million spørgsmål, som jeg ikke kan svare på, men jeg er her nu, hos ham, og jeg er ikke bange længere.

Hans blå øjne er bekymrede, og han ønsker at stoppe tiden. Han vil være barn for altid. Lige her hos sin mor og far. Han er bange for at blive voksen. Præcis som jeg var. Jeg ved, hvad der virker, for min mor gjorde det samme for mig; hun gav mig kærlighed, ro og tro på, at det bliver okay. Svarene havde hun heller ikke.

Vi fokuserer på det, vi kan gøre selv. Vi sørger for at indhente viden og lære vores søn om klimaforandringer. Og vi prøver at være det gode eksempel. Be the change. Det er vigtigt med balanceret, nuanceret og aldersdiffererentieret information. Vi skal undgå panik. Ingen handler rationelt, når man er i panik. Det kommer der sjældent kloge løsninger ud af.

Vi var på Klimasafari med Ørsted i København sidste år. Det var virkelig fint og oplysende, uden at være skræmmende. Der var helt konkrete bud på handlinger, som vores søn straks implementerede.