Håndmadder

NC deler af og til mange håndmadder ud. Primært til os herhjemme, når vi siger nej til noget, han gerne vil. Han slår også nogle gange for at være kærlig. Og så slår han i kådhed. Forleden fik Allan et slag i hovedet med en kost. Det fulgte vi op med en skideballe og en time-out i sofaen, hvor han sad og vrælede, ind til vi samlede ham op.

Vi har prøvet med skæld-ud, time-out osv. Det er ikke rigtig noget, der hitter. Til gengæld er det lidt skræmmende at se, hvor præcist han kopierer og gengiver vores skæld-ud-adfærd med hævet stemme, rynker i panden og hævet pegefinger.

I går slog han en af de andre drenge i vuggestuen foran drengens mor. Hun tog det meget pænt, men det er totalt ufedt, hvis han bliver den, de andre ikke gider lege med, så det er noget, vi gerne vil vænne ham af med.

Jeg talte med en af pædagogerne her til morgen for at høre, om han er meget slem til at slå de andre. Det mener hun ikke, at han er. Han er ikke værre end hans jævnaldrende kammerater. Jeg fortalte hende om optrinnet, og hun sagde, at det kunne skyldes, at han gerne ville have sin fars opmærksomhed, samt sørge for, at hans kammerat ikke ‘tog’ hans far fra ham. Hun mener, at det skyldes, at han ikke kan udtrykke det, han gerne vil sige, og så slår han. Det var jeg sådan set godt klar over, men jeg er ikke helt sikker på, hvordan jeg skal håndtere det, når han slår mig.

Når man som mor ikke har nogen mor at spørge, så må man spørge Lola. Hun svarer ganske kort her på et spørgsmål, som kunne være sendt fra os, da det drejer sig om en 2-årig, der slår – både forældre og kammerater:

Han er lige lille nok til time out, prøv at vente ½ års tid med det. Jeg er enig med personalet, at I skal give den forudrettede al opmærksomheden. I skal endelig ikke skælde ham ud, for det gør kun ondt værre. Prøv den næste tid helt at ignorere, når han slår jer. Lad som om, at det slet ikke gør indtryk på jer. Prøv også at aflede ham, når I kan se, at han er på vej til at slå jer. “Skal vi gå hen og se på din traktor. Kom skal jeg læse en bog for dig.”

Prøv også at anerkende hans positive adfærd: “Ah, hvor er det dejligt, når du giver mig et kys.” Så kan han godt finde på at slå lige efter. Ignorer det, rejs jer, gå igang med noget andet, så I viser ham, at I bliver ved ham med den positive adfærd, men trækker jer væk ved negativ adfærd. I skal ikke gå væk, så han føler sig alene, blot måske rejse sig for at flytte om på lidt vasketøj, starte med aftensmaden eller andet.

Lad også være at sige en masse nej til ham. Vis ham hellere, hvad han gerne må istedet, så plejer det at han slår at gå over efter nogle måneder. I skal tænke, at han slår lige nu, fordi han mangler sprog til at forklare sig. Hjælp ham igennem, og når han så får mere sprog, samt forstår jeres forklaringer bedre: “Der er ingen her der slår, for det gør ondt,” og han så gør det alligevel, ja så kan time out bruges til en lille pause fra fællesskabet, og husk at den ikke skal afsluttes med “og så lover du, at du ikke gør det igen”. Tavlen skal være visket helt ren efter en time out.

Jeg siger for meget ’nej’, skælder ham for meget ud, giver ham for meget negativ opmærksomhed, når han slår. Jeg afleder ham for lidt, når jeg kan se, at han er ved at give mig håndmadder. Jeg kan jo se, når han kommer hen for at slå mig, og netop dér skal jeg aflede hans opmærksomhed. Må vist lige printe, lære og anvende disse linier i praksis.