Hvor er du?

Da jeg var ung, havde jeg to veninder, som med et par års mellemrum mistede en forælder. Vi var meget unge, og jeg vidste ingenting, så jeg lod bare som ingenting og fortsatte bare med at være en normal veninde.

Da jeg selv oplevede at miste min mor nogle år senere, oplevede jeg, at flere af mine veninder trak sig bort. Selv nogle af mine nærmeste veninder. Og jeg forstod, at jeg måske skulle have været mere på dengang.

Indtil i dag da jeg skrev med begge to om det, og de begge fortalte, at detm at jeg ikke stod af, men bare fortsatte med at være normal, hjalp dem.

Det er svært at sørge, og det er svært at møde en, der er i sorg. Det er endnu sværere, når man er ung, for de fleste unge har ikke erfaring med død og sorg. Når man bliver ældre, er det noget, alle kender til – derfor forstår man bedre og formår bedre at være der for den efterladte.

Nu är sommarn’ här och fjärden ligger blå
Hela stan är tom och dammig, jag har ingenstans att gå
Det är tomflaskor i parken, ingenting i tidningen
Nu är sommarn’ här men var är du min vän?

Nu är hösten här och luften är som glas
och jag räknar varje timme för du kommer väl tillbaks
Mörkret rasar över husen och imorgon blir det regn
Nu är hösten här men var är du min vän?

Nu är vintern här och natten är så hård
Jag vill tänka på nåt’ annat men att glömma det är svårt
Jag kan inte lägre se, det blåser snö i ögonen
Nu är vintern här men var är du min vän?

Nu är våren här och vinden ligger på
Trottoarerna är smutsiga och gatorna är grå
och förlåt om jag är dyster, det ska nog bli bättre sen’
Nu är våren här men var är du min vän?

Nu är livet här, jag borde hoppa på
Jag har inget att förlora men jag stannar här endå
Jag har vant mig vid att vänta, jag kan vänta länge än
Nu är livet här men var är du min vän?
Nu är livet här men var är du min vän?

Lisa Nilsson