Ble-fri

Vores store dreng har stædigt fastholdt, at når han blev 5 år, ville han smide bleen. Jeg har været sådan lidt … ‘er du nu sikker’-agtig og ‘kan du godt finde ud af at gå på toilettet?’-agtig. Uden at pille selvtilliden ud af ham, så har jeg prøvet at gøre ham det klart, at vi bakker ham op, og at han gerne må gå tilbage til bleen, hvis det er. Men det er nok OS, der har sværest ved omstillinger .. hvergang vi forudser problemer, så omstiller han sig bare. Han klør på, fejler et par gange, lærer og så kører det.

Så da han blev 5 år forleden, tog han selv morgenbleen af og fandt de sejeste Spiderman underbukser frem. Han havde ét lille uheld på gulvet med en tissetår midt i en spændende leg med fødselsdagsgæsterne, men ellers kørte det. Han gik ikke så meget på toilettet til at starte med, men nu er han begyndt at gå på toilettet, når trangen melder sig. Mange gange kommer der ikke noget, men vi har ikke haft uheld herhjemme ud over et par gange, hvor han har været optaget af noget andet. Han er så dygtig.

Men nu melder alvoren sig – vi skal på sommerferie, bilferie og storbyferie. Dvs. køre i bil, offentlige toiletter, hoteller, varehuse … What to do? Er det noget med ble på, når vi kører, og så når vi er fremme, så af med bleen igen? Det tror jeg, med grundig forklaring om hvorfor det er en god idé.

Og så en anden ting; offentlige toiletter og autisme … det fungerer slet ikke. Vores søn er virkelig bange for de meget kraftige og larmende håndtørreranordninger, der er på tyske toiletter. Han vil faktisk slet ikke med på toilettet, og når han så er med, så er han top-anspændt med hænderne presset ind i ørerne og smammenknebne øjne. Sådan var det sidste år, og jeg tror ikke, at det er meget bedre i år. I år skal han så også kunne slappe så meget af, at han skal kunne tisse. Jeg forudser problemer på den front. Hvad sker der i øvrigt for de håndtørrere – ? Hvad med at opfinde en, der ikke gør én totalt tonedøv i samme omgang?

På den anden side, så tænker jeg, at jeg bare skal keep it simple; vi tager bleer med og taler med ham om, at det er en god idé med en ble på, fordi der er så meget larm på toiletterne, og fordi vi skal køre langt uden at kunne stoppe.

4 Comments

 1. Jette siger:

  Hvor er det bare fantastisk at han selv har smidt bleen – så gik det jo som han selv sagde. Han er altså megasej

  Mht. ferie så tror jeg bestemt at I gør det rigtige I at give ham ble på igen, og ikke mindst fortælle ham hvorfor.

  KISS – Keep It Simple, no Surprises

  Rigtig god ferie 🙂

  PS. Mht. larmenede håndtørre-maskiner, så behøver man altså ikke at have autisme for at have et problem med dem. Jeg kender mange unger, inkl. mine egne, der mildt sagt hader dem. De tjener et praktisk formål, men det er mig en gåde, at de skal larme så meget, som mange af dem gør. Men ingen tvivl om at han med sin diagnose har ekstra meget behov for at kunne besørge i fred og ro.

  Like

  1. Fru K siger:

   Ja – han er SÅ sej! Og vi er kyllingeforældre .. vi tror, at alle store omstillinger i hans liv skaber problemer; amme-stop, sut-stop, skift fra vugge til seng, dagplejestart og – stop, vuggestuestart, ble-stop, lære at cykle osv osv …
   Men faktum er, at han er helt vild god til omstillinger – store som små. Det er skønt!
   Gitte K

   Like

   1. Jette siger:

    Jeg er overbevist om at han har klaret/klarer ovennævnte skift i superfin stil, fordi han er et meget trygt barn. Så kæmpe skulderklap til jer som forældre. Han ved jo at I bakker ham op 200% ❤

    Like

 2. Fru K siger:

  Og håndtørrermaskiner …. wtf sker der med dem?? Nu må de se at komme i gang med at lave nogle, der er lydsvage. De værste er næsten de der blæseaggregater, hvor man stikker hænderne ned i en vindtunnel. Lyden er øresønderrivende. Du har ret – det er ikke kun autister, der har problemer med dem. Der må da sidde en produktudvikler og arbejde med fremtidens håndtørrere .. ? Men ok … efter 5 års ansættelse har han nok mistet hørelsen 😮

  Gitte K

  Like

Der er lukket for kommentarer.