Det Jødiske Museum i Berlin

I dag lagde vi vejen forbi det jødiske museum i Kreuzberg. Sissel-Jo Gazan har beskrevet det så fint, at vi tænkte, at det ville være okay med en følsom 7-årig. Det var en kæmpestor oplevelse både for han og for os. Det var smukt, rørende og meget lærerigt.

Indgangen foregår med sikkerhedstjek via den gamle bygning ved siden af den meget karakteristiske nye bygning, der er tegnet af Daniel Libeskind, der også har tegnet det danske Jødiske Museum i København.

DSC_1079.jpgVia en gang fra den gamle bygning kom vi ind i den nye bygning, der består af 3 skrå akser eller gange, der hver især fortæller deres historie. Den første akse fører til en blindgyde, Holocaust Tower. Den anden gang fører ud af bygningen og ind i Garden of Exile, dvs. denne akse ender med emigration, for at mindes dem, der blev tvunget til at forlade Berlin. Den tredje og længste akse fører til Stair of Continuity og videre op til udstillingsrummene i museet, som for at understrege at historien fortsætter.

På museet er der en meget detaljeret beskrivelse af den fælles tysk-jødiske historie helt op til i dag. For mig var netop den del virkelig rørende, for den levendegjorde for mig, at der var tale om helt almindelige mennesker, der levede sammen hinanden og accepterede hinandens forskelle, indtil en gal mand fik magten.

DSC_1089.jpg

En af installationerne hedder Shalekhet (Fallen Leaves), som består af mere end 10.000 udskårne ansigter i råt metal. De symboliserer alle ofre for krig og ufred i verden. Man må gerne gå på installationen – men det føles ubehageligt, for hvem er de mennesker, man træder på, og som ligger under vores fødder med åbne munde og tavse skrig?

Knægten var også meget berørt, og han satte sig ned og tog enkelte af børneansigterne op i hænderne; ‘hvem er det?’ spurgte han. Vi svarede, at vi ikke kender deres navne, men at også børn desværre bliver ofre for krig.

Jeg kan varmt anbefale museet; det gav mig stor indsigt i 1000 års tysk-jødisk historie. Selve bygningen og rummene er del af udstillingen, og især Garden of Exile og Holocaust Tower (det sorte mørke tårn med blot en enkelt stribe lys højt oppe udenfor rækkevidde) gjorde stort indtryk på mig.