Laura & jeg

Laura-bøgerne er fantastiske, ikke sandt? Det slår mig igen, nu hvor jeg hver aften læser højt af bøgerne for min søn. Beskrivelserne af familiens liv på prærien, de minutiøse skildringer af hvordan man bygger et hus, ulvene der sidder i en rundkreds om huset og hyler mod månen om natten … Vores søn er helt stille, mens jeg læser – og jeg når lige at tænke, at det må være lidt kedeligt og meget abstrakt for ham, men så beder han om et kapitel mere.

Jeg var altid klædt ud som Laura til fastelavn som barn – med brune fletninger og blomstrede Laura-kjoler med tilhørende forklæde fra Marks & Spencer. Min farmor læste alle Laura-bøgerne højt for mig, og da der ikke var flere, var jeg stadig nysgerrig efter at vide, hvad der så skete med Laura.

Den første bog, jeg læste om Laura, var “Bondekonen, der blev digter” af Ellen Buttenschön for mange år siden, da jeg skulle skrive en boganmeldelse i folkeskolen. Siden da har jeg læst en del om Laura, og jeg følger med i diverse fora på nettet.

Måske kender du de andre bøger om kvinderne i Lauras familie? Udover Laura-bøgerne er der nemlig også er skrevet en serie bøger om Lauras datter, Rose, en serie bøger om Lauras mor, Carolines opvækst. Jeg har læst Rose-bøgerne og Caroline-bøgerne, men jeg har til gengæld ikke læst bøgerne om Martha, Lauras tipoldemor, og om Charlotte, som var Lauras mormor. Bøgerne er fiktion, baseret på virkelige personer, og derfor er det ikke bøger, jeg direkte kan anbefale, hvis man vil vide mere om Lauras liv.

Bøgerne om Rose er skrevet af Roger Lea Macbride, der arvede rettighederne til Lauras og Roses bøger efter Roses død. Det var også ham, der udgav “De Første 4 År”, som Laura selv opgav at færdiggøre. Bøgerne om Rose er udmærkede, men du skal lige være opmærksom på, at de er skrevet til børn. Jeg synes, at de mangler noget i forhold til Laura-bøgerne…

Jeg ønsker mig Pioneer Girl – The Annotated Biography. “Pioneer Girl” er Lauras egne memoirs, som aldrig tidligere er udgivet. Lauras oprindelige fortælling var meget barsk og slet ikke for børn, hvilket også resulterede i, at ingen ville udgive den – dengang. Derfor omskrev Laura bogen i samarbejde med Rose til at være en fortælling for børn, og derefter kom de øvrige bøger, vi kender (og elsker).

Prøv engang at læse anmeldelsen af Pioneer Girl i The Guardian og se, om den også er noget for dig 🙂 Jeg tror, at den er et klart must for voksne Laura-fans ❤ og jeg glæder mig til at læse den!

2 Comments

 1. piatrans siger:

  Jeg har bestilt Pioneer Girl, og glæder mig til at læse den!

  Liked by 1 person

  1. mammalade siger:

   Eeej, jeg er spændt på hvad du synes 🤗

   Like

Der er lukket for kommentarer.