Eksternalisering af julestress

Jeg så et skilt i vores lokale Føtex, hvor de høfligt beder kunderne om at opføre sig ordentligt overfor deres ansatte. Det er ret vildt, at det er nødvendigt at minde voksne om at opføre sig ordentligt.

Jeg er med på, at mange er pressede op mod jul. Måske fik man først bestilt gaver for 4 dage siden, måske har posten sendt pakken til en fjern butik, men uanset hvad .. smil!

Når det er svært at smile eller smilet stivner, så er kontrolcirklen god at tænke på:

Kontrolcirklen er hentet på denne geniale side

Kan jeg ændre på tingene? Slippe for køen ved kassen, eller bilkøen? Hvis nej, så er det et vilkår. Vilkår kan vi ikke ændre på. Alligevel bruger vi 70% af vores ressourcer på at brokke os over vilkår som fx vejret, dårlig opførsel, bilkøerne og PostNord. 70%!

Har jeg indflydelse på situationen? Det næste lag er de ting, vi har indflydelse på. Her har vi mulighed for at ændre og påvirke retningen med mere eller mindre held.

Kan jeg kontrollere det? Inderst i kontrolcirklen findes det, du har kontrol over. Jeg kan kontrollere mig selv, mine tanker, handlinger, reaktioner osv. Især er det vigtigt at være klar over, at jeg kan kontrollere mine tanker fx om de vilkår, jeg ikke kan kontrollere. Jeg kan ikke gøre noget ved at min pakke er blevet leveret til Føtex i Vanløse i stedet for i Virum, men jeg kan vælge, hvordan jeg vil tænke om det – skal jeg gå amok over det, eller skal jeg blot acceptere det og få en tur ud at hente den skide pakke i Vanløse?

Møder du en rasende butiksejer eller ansat? Så brug et øjeblik til at overveje, at der lige nu er mange selvstændige erhvervsdrivende, som enten ikke har råd til at have ansatte eller ikke kan finde nogen og derfor selv arbejder overtid. Samtidig med at de er pressede på omkostninger til strøm og varme. Måske overlever deres butik ikke.

Hvis ikke vi her i julen kan bære lidt over med hinanden, ser det sort ud. Folk er stressede alle vegne, og der er pres på. SMIL!

Hjemme hos os har vi adopteret Sissel-Jo Gazans “Berlinskala”: I Berlin kan man møde SÅ vrede og ubehøvlede mennesker i servicefag, at alt andet blegner.

Man kan få en gedigen skideballe for at bestille et smurt rundstykke, og så få serveret verdens lækreste smurte rundstykke kort efter.

Hvis du bruger Berlinskalaen fra 1 til 10, hvor 10 er råbende skideballe på mindst 4 minutter, så kan jeg garantere dig for, at du bliver i bedre humør. Præcis som at man måler jordskælv på Richterskalaen, så er dårlig opførsel/raseri også udefrakommende og er meget sjældent personligt.

Dårlig behandling er meget sjældent personligt; du er der bare. Du kan muligvis udøve lidt indflydelse på personen/situationen. Du kan enten hidse vedkommende mere op eller få personen ned på jorden, men oftest er personens raseri forårsaget af noget udenfor din kontrol. Men opfør dig rimeligt. Den del har du magt over.

Du fjerner din aktie og dine følelser fra situationen ved at anvende Berlinskalaen – blot observér og vurdér personens raseri som et objektivt naturfænomen. Brug skalaen sammen med din familie og tal om det. Sammenlign vurderinger. Det ender med, at I griner af det!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.