3 års dag

Jeg skal snart til kontrol igen, og det fylder mig altid med uro. Det er 3 år siden jeg blev opereret for 2. gang for benæder, som er en godartet svulst, der vokser i øret. Den ‘æder’ knoglerne, deraf navnet. Første gang jeg blev opereret var i 2010, og derefter troede jeg, at det var det. 

Men det vendte tilbage, og det havde bredt sig og havde ædt nogle af knoglerne i mit indre øre og var under 1 mm fra at bryde igennem til ansigtsmuskulaturen. 

Kirurgen erstattede mine manglende øreknogler og fortykkede knoglestrukturen, der beskytter mit smil. Jeg fik også en såkaldt wall down operation, hvor man fjerner den del af knoglerne i mellemøret, som ligner et blomkålshoved, og som er der, at benæderen typisk vil vende tilbage, fordi man ikke kan få det hele med. Én enkelt tilbageværende celle er nok til genvækst af benæderen. 

Det var en større operation, og det var et chok for mig. Jeg vidste ikke, at jeg var så angrebet. 

Jeg gik jo og tænkte, at det var blevet opereret væk ved første operation, og jeg passede mine kontroller hos ørelægen, som sagde, alt så fint ud. Også da jeg fik lidt ondt i øret efter en forkølelse. Det var ikke noget, mente ørelægen. Efter en uvirksom penicillinkur bad jeg om en henvisning. På hospitalet så jeg den så på skærmen; en lille skinnende hvid perle midt i mit øre. Ny operation, hurtigst muligt. 

Derfor stoler jeg ikke rigtig på andre ørelæger end ham, der opererede mig. Jeg stoler heller ikke på, at min krop nok skal fortælle mig det i god tid. Symptomerne kommer først meget sent.

Det er 3 år siden nu, og i dag var det så tid til kontrol igen. Jeg har tit lidt ondt i øret, så jeg tænkte lidt, at den var gal igen. Men de sidste 2 kontroller har det vist sig, at selvom det gør ondt af og til, så er der ikke nogen genvækst af benæderen. 

Det er temmelig svært at vide, hvornår jeg skal være på vagt, når jeg ikke kan stole på min krops signaler. Det er jeg bare nødt til at leve med. Usikkerheden. Og så gå til ørelægen og få det tjekket, når det føles galt. Og krydse fingre for, at min nye ørelæge opdager det ..