Motorik, sko på & ble af

Jeg indrømmer, at jeg ikke gav særlig meget for fysioterapeutens engagement, hendes tests af min søn og hendes pædagogiske sans til at begynde med. Men jeg vil være den første til at erkende, at jeg måske har taget fejl af hende. Jeg tror, at hun er god nok. I hvert fald har hun arrangeret, at Nicholas er kommet på et særligt motorikhold om torsdagen, hvor han sammen en anden dreng fra børnehaven og en pædagog bliver hentet i taxa og bliver kørt til motorik-træning sammen med nogle andre børn.

Nicholas virker umiddelbart som om han synes, at det er skægt, og som med alle andre rollinger på næsten 4 år er det svært at hive noget konkret ud af ham. Så vi venter tålmodigt på feedback fra fysioterapeuten.

Jeg har også fået et langt brev fra fysioterapeuten med en masse forslag til hvordan vi kan træne hans finmotorik herhjemme med forskellige typer spil. Jeg mangler lige at få sat mig ind i det, så vi kan komme i gang.

Jeg mener dog stadig, at Nicholas’ vilje til at prøve svære ting er afgørende, og jeg kan mærke, at han går i baglås, når noget er svært. Når jeg beder ham om at tage sko på, stresser han fuldstændig og går i sort. Når der er noget (han ikke mener), at han kan, så reagerer han ved at skrige, råbe og løbe sin vej. Hvis han ikke kan komme væk, kaster han sig ned eller kaster skoene væk.

Og så kan man jo gøre en af to ting; vente tålmodigt på, at han tager skoene på selv (det tager 2 timer) eller hjælpe ham med det (det tager under 2 minutter). Gæt selv, hvilken metode vi oftest anvender. Ja, det tager 2 timer. Efter ikke mindre end 2 timers protester tog han sine sko på selv nede i børnehaven.

Så skulle man tro (eller i hvert fald håbe), at han havde lært noget af det, men dagen efter startede han forfra med at stresse og gå i sort, da han blev stillet overfor samme opgave. Han tager stadig ikke sko på selv, og jeg ved ikke, hvad jeg nu skal finde på.

Det er det samme med hans ble. Direkte adspurgt har han overhovedet ikke lyst til at undvære bleen, for så ‘tisser jeg på gulvet’. Han har endnu ikke udvist den mindste interesse for at sidde på toilettet eller på potten, og han synes ikke, at det er mærkeligt, at han er den eneste i børnehavens store gruppe, der bruger ble. Han siger heller ikke til, når han skal skiftes, så ind i mellem går han længe med en fyldt ble. Men han synes, at det er sjovt prutte på kommando, så han er ved at have godt styr på den del af anatomien.

Jeg er ret sikker på, at det mest er en vanesag, og jeg fik faktisk overtalt ham til at gå uden ble en hel søndag, men han tissede i bukserne to gange, selvom jeg periodisk spurgte, om han skulle tisse, så jeg er ikke helt overbevist om, at han er helt klar endnu. Jeg har overvejet at gøre som Madonna – simpelthen lære ham det ved at lade ham tisse i bukserne igen og igen til han lærer det.

Eller vente lidt endnu og håber på, at han selv pludselig gerne vil – selvom jeg er ved at være i tvivl om at den dag overhovedet kommer. Det er ikke usandsynligt, at han går med ble om 1 år, hvis vi ikke afslutter det for ham. Jeg tror, at bleen = tryghed for ham. Det er en vane, som han ikke har tænkt at lægge fra sig. Suk …

2 Comments

 1. Jette siger:

  Ang. ble… Er der et stykke legetøj Nicholas ønsker sig? Som i ønsker sig rigtig meget. T. droppede bleen sidste sommer, da han var ca. 3 1/2 år. Han tjente simpelthen krydser. Hver gang han leverede i potten eller på toilettet fik han et kryds, og x antal krydser udløste en gave. Belønningen var et fægtesværd. Røg der noget i bleen sagde vi pyt, hvorimod han fik masser af ros hvergang han kom på potten i tide. Til sidst var han så god at bleen røg af. Først om dagen sidenhen om natten.

  Vi har haft maaange uheld, men det taler vi ikke om 🙂 Mange børn, især drenge, kan blive så fokuserede på deres leg, at de simpelthen glemmer at gå på toilettet i tide

  Held og lykke med motorik-træningen. Jeg tror virkelig I her har fat i noget af det rigtige

  Like

  1. Jette siger:

   Tilføjelse: jeg har 2 nevøer og den ældste (7 år) var lige omkring 4 år, før han stoppede med ble. Den yngste (4 år til september) har endnu ikke droppet at bruge ble og viser ingen interesse deri. Så at Nicholas ikke viser interesse for at droppe bleen er altså helt normalt (i mine øjne). Pludselig klikker et eller andet op plads oppe i deres hoveder, og så er de klar. Piger er generelt meget hurtigere klar end drenge, og sådan er det!

   Like

Der er lukket for kommentarer.