Kontaktlinser & svømning er et no go

Jeg var til kontrol med mine øjne fredag. Onsdag, torsdag og fredag skulle jeg dryppe mine øjne med Oftaquix øjendråber en gang i timen. Jeg måtte derfor sætte et vækkeur, for ellers smutter det. Jeg fik overholdt det alle gangene, og fredag morgen så mit øje meget bedre ud.

Jeg spurgte ind til det med kontaktlinser – jeg har brugt kontaktlinser siden jeg var 16 år, og jeg spurgte, om kontaktlinserne slider på øjet, og om jeg måske burde skifte til briller. Det behøver jeg ikke. Øjenlægen har selv brugt kontaktlinser fra cirka samme alder som jeg, og han har ingen planer om at ophøre med det.

Det vigtigste er blot at lytte til øjnene; og det er jeg nok ikke helt god til: Trætte øjne = ud med linserne. Og klassikeren; aldrig sove med dem = det gør jeg heller aldrig. Jeg tager dem ud omkring klokken 20 hver aften.

Men følgende vigtige kontaktlinseregel er ny for mig, og øjenlægen blev synligt ærgerlig over, at optikerne ikke informerer om dette: Man må nemlig aldrig bade med kontaktlinser. Og det er ikke for sjov. Jeg har googlet lidt, og FDA (US Food & Drug Administration) er helt klar i deres formulering omkring kontaktlinser og svømning:

  • Do not expose your contact lenses to any water: tap, bottled, distilled, lake or ocean water. Never use non-sterile water (distilled water, tap water or any homemade saline solution). Tap and distilled water have been associated with Acanthamoeba keratitis, a corneal infection that is resistant to treatment and cure.
  • Remove your contact lenses before swimming. There is a risk of eye infection from bacteria in swimming pool water, hot tubs, lakes and the ocean.

Det anede jeg simpelthen ikke! I løbet af mine 27 år som kontaktlinsebruger er der aldrig én eneste optiker, der har nævnt den risiko med et eneste ord. Og jeg har ellers siddet overfor mange, for jeg har passet mine kontaktlinseeftersyn regelmæssigt. Nu har jeg nævnt det for 3 kontaktlinsebrugere i min omgangskreds, og de har heller aldrig hørt det. Men nu har du hørt det her – se mere hos Louis Nielsen, som er min yderst kompetente linsepusher, for de nævner det faktisk på deres hjemmeside 🙂