Klogt sagt om børn

Jeg er langt fra den klogeste mor på kloden, og jeg er nok heller ikke den bedste – men rent faktisk var jeg en dårligere mor, før jeg fik børn. Jeg havde alle mulige (fikse) idéer omkring opdragelse og omkring hvordan børn skulle opdrages dresseres. Ikke ret meget af dét holdt en meter i den virkelige verden.

Vi udvikler os hele tiden som forældre for vores søn, og jeg tænker, at det måske ikke er så kompliceret endda. Ja, jeg bliver også testet, og ja, jeg ryger også i luften som en klokken 12 raket. Men jeg prøver at fastmontere disse simple dogmer på hjernebarken:

Elsk mig mest, når jeg mindst fortjener det, for da behøver jeg det mest (ukendt)

Børn, der skaber sig, larmer, eksploderer, græder, slår, bider, løber væk … de børn har ikke brug for hverken en røvfuld, en skideballe, aflyst fredagsslik eller en tur på hovedet i seng. Prøv med kærlighed. Prøv at gå ned i knæ og se barnet ind i øjnene med en blød afslappet hånd på hans skulder. Dér i hans øjne kan du få et billede af hvad der foregår. Jeg tør næsten vædde med, at du kan se smerten i hans øjne, og så ved du præcis, hvad du skal gøre.

Børn gør det rigtige, hvis de kan (Ross W. Greene)

Hold NU kæft, tænkte jeg, da jeg læste ‘Det Eksplosive Barn’. Er det sandt, så simpelt? Det er ren Kierkegaard; vi voksne lever livet forlæns – men forstår det baglæns. Det propper vi så lige ned over børnene; al den baglæns ‘forståelse’.

Men børn har få forbindelser mellem deres hjerneceller; dvs. meget af den manipulation og de skjulte motiver, vi skyder dem i skoene, er ikke noget, de er i stand til at udføre. I hvert fald ikke på det udspekulerede plan, vi voksne ofte lægger til grund for deres handlinger.

Jeg prøver tit at tænke på, at vores søn er ret enkel, og jeg tror bestemt ikke, at man skal overanalysere hans handlinger. Når han gør noget forkert, er det fordi han ikke evner at tænke sig frem til den rigtige handling i øjeblikket. Det er derfor, at han har voksne omkring sig. Ret smart. Så er det op til mig at tælle til 17.000, når Ming vasen er reduceret til glasskår.