Pioneer Girl

Jeg fik den nyeste Laura-bog i fødselsdagsgave i februar, og jeg var meget overrasket over formatet, da jeg stod med den i hånden. Det er en stor, tung og tyk bog; meget større end de andre Laura-bøger. Jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forestillet mig 😬

Den nyeste Laura-bog er rent faktisk den første bog, Laura skrev om sit liv. Pioneer Girl er ikke skrevet for  børn, det er en voksenbog. Der er stor forskel i tempo, fortællestil og indhold sammenlignet med Laura-bøgerne. 

Pioneer Girl bærer under-overskriften the annotated version – altså den kommenterede version, og det skal jeg da nok love for! Hver gang der er et nyt navn eller sted, så er der en fodnote. I starten tænkte jeg, at det med at læse en historie med så mange fodnoter ville afbryde historien, men fordi fodnoterne er del af historien og kun rummer relevant information, så fungerer det fint for mig. Bogen er ufattelig grundigt gennemkommenteret, og det må have været et gigantisk arbejde at kommentere Pioneer Girl på denne måde. Alle kilder er nævnt, og det er absurd mange kilder. 

Det er en temmelig nørdet bog for Laura-fans, der er blevet voksne og gerne vil vide mere om Laura. Jeg kan klart anbefale den, hvis du også hører til en af de kvinder, der slugte alle Laura-bøgerne som barn og ikke helt har sluppet dem endnu. 

Pioneer Girl rummer alle Laura-bøgerne i én fortælling, til og med De Gyldne Lykkeår. Pioneer Girl giver et større indblik i den virkelige hverdag for familien Ingalls og den romantiserer ingenting. Passager af Pioneer Girl er slet ikke for børn og er udeladt i Laura-bøgerne. 

Pioneer Girl har givet mig større indsigt i Lauras opvækst og giver svar på nogle af de spørgsmål, der opstod i mit hoved, da jeg læste bøgerne igen og igen og igen, da jeg var barn. Var det virkelig så hyggeligt og trygt, havde Laura egentlig et crush på Cap, hvad skete der midt i serien, der hvor fortællingen hopper et godt stykke fremad mellem to bøger, var Nellie virkelig så led … bare for at nævne et par af de mest oplagte spørgsmål ☺️ 

Pioneer Girl har også givet mig et større indblik i Lauras datter Rose’s betydning for bogen. Lauras første manuskript Pioneer Girl blev afvist af forlæggerne, og Rose var medvirkende faktor til, at Laura omskrev manuskriptet med børn for øje. Det er en genistreg. De to arbejdede sammen om bøgerne, de var langt fra altid enige, men resultatet er fantastisk. 

Rose var allerede en succesfuld forfatter, da hun assisterede sin mor i dennes skriveproces. En af Rose’s mest succesfulde bøger er baseret på Lauras oplevelser fra Det Lille Hus ved Floden: Rose udgav bogen “Let the Hurricane Roar” i 1932. Bogen indeholder flere elementer, som vi Laura-fans kender rigtig godt. Bogen handler om et nygift par, der rejser vestpå, slår sig ned og skal til at høste, da græshoppekatastrofen rammer parret hårdt. Han er nødt til at rejse bort for at finde arbejde, mens hun bliver alene tilbage med deres nyfødte søn og må kæmpe sig gennem den hårde vinter alene. I den oprindelige version hedder hovedpersonerne endda Charles og Caroline. Senere er bogen genudgivet under navnet “Young Pioneers” og er også blevet filmatiseret til TV. 

Måske skulle jeg se at få snitterne i dén bog?