Jul på Kjærgaarden

Glædelig jul! Jeg håber, at du har haft en dejlig jul! Jeg er langsomt ved at komme ud af julens stress og jag og hygge og gaver og mad og meget mere.

Køkkenet er nogenlunde ryddeligt igen, bjerget af vasketøj er næsten tørt, men julepynt og julerod findes stadig i hjørnerne. For mig er julen ikke forbi endnu. Jeg har ikke haft tid til at skrive de sidste uger, men lige nu, hvor jeg venter på min hårfarvning, har jeg tid.

Jeg bagte et nyt læs pebernødder og en frisk omgang brændte mandler med lakrids i ugen op til jul. Vi var simpelthen løbet tør! Alle dåser var tomme! Vi har fundet den helt rigtige opskrift – både på brændte lakridsmandler og pebernødder med rigeligt peber, ingefær, kanel og vanilje.

Ugen op til jul var hektisk – og meget stressende. En hel arbejdsuge, og så – bang – juleaften om lørdagen. Ondskabsfuldt. Allerede næste år bliver det lidt bedre med juleaften en søndag.

De sidste dage var et hækkeløb af afhentning af pakker alle mulige steder, lukke løse ender på job, holde tungen lige i munden og huske det hele. Indkøbssedlen var alenlang, anden tøede op over et par dage, mon der var plads til den i køleren? Der var risengrød, der skulle koges i 2 omgange (en portion til den traditionelle lillejuleaften), forberede ris ala mande og brune kartofler, pakke gaver ind, rydde op, svinge støvsugeren. Huske nissen og julemandens pligter oveni.

Min skønne mand tryllede med anden. Og saucen og rødkålen og flæskestegen. Og meget mere. Uden ham ingen julemiddag. Han havde planlagt og lavet en grundig tidsplan. Han har også købt en air fryer til flæskestegen. Det viste sig at virke helt perfekt!

Vi havde aftalt med gode venner at mødes til familie-julegudstjenesten 13:30 juleaftensdag. Det er (også) en af de traditioner, jeg ikke har ‘med hjemmefra’. Vi var til julegudstjeneste et par gange, da jeg var barn, når jeg skulle synge i kirken med koret eller med spejderne. Det var først efter min mors død, at jeg gik i kirke juleaftensdag, alene eller med en veninde. Men i år .. fik vi det til at ske 🥰

For pludselig var tiden gået juleaftensdag – afsted til kirke! På med det pæne tøj, og så afsted. Det var både hyggeligt og sjovt. Og smukt og rørende. Jeg tænkte på min mor og den julekrans, der stadig ligger på altanen, men som skulle ligge på hendes grav.

Da vi kom hjem, var mållinien i sigte. Vi fes rundt og så glimt af det svenske Disneyjuleshow, mens vi lavede mad. Det er en barndomsklassiker for folk fra hovedstadsområdet fra 70’erne 😍

Vi samledes til en kop kaffe og et overdådigt godisfad og den danske version af Disneys juleshow klokken 16. Der var trøfler fra Monty Bojangles, fyldt chokolade fra Thornton, Bagsværd Lakrids, flæsk og andet godt til de søde tænder.

Det var mange gaver under træet – og da bedstefar kom, kom der et ekstra lag på. Fine glittede pakker i alle farver og med krøllede bånd. Det gjorde mig glad.

Omsider var maden på bordet. Anden, flæskestegen, saucen, rødkålen, Waldorfsalaten, de hvide og de brune kartofler, æbler og svesker, samt gelé .. med ris a’lamande og italienske kirsebær i kø.

Det bedste julemåltid, jeg har fået. Jeg kunne godt li’ anden. Det er stort – det er aldrig sket før. Jeg har aldrig forstået and, men nu kan jeg godt se fidusen. Og flæskestegen spiste jeg alt for meget af og de sindssygt lækre saltede flæskesvær. Rødkålen var chunky, krydret, sød, med en smule bid og rig i smagen. Saucen kunne jeg spise uden noget til 😛

Og jeg fik mandelgaven. Gnæk. Ingen snyd, altså!!! Bülow lakridser 😛 Til næste år vil jeg riste mandlerne og prøve denne opskrift af. Rosenvand .. tror det bliver endnu bedre!

Så lavede vi kaffe og så var det omsider tid til gaverne. Min mand fandt de skønneste julesalmer frem, og vi fik kaffe og godis. Igen.

Gaveuddelingen varede omkring en time. Vi gør det altid gradvist, så hver gave kan blive behørigt værdsat og beundret af alle – og så man kan nå at sige tak og glæde sig over modtagerens glæde. Det er ikke en tradition, jeg har med hjemmefra. Det havde min far ikke tålmodighed til. Gaverne blev uddelt og udpakket løbende, hvorefter vi gik rundt og beundrede hinandens bunker.

Første juledag sov vi længe, og min mand hentede knasende sprøde morgenboller fra Meyers. Mens vi spiste, ringede min far. Jeg anede ikke uråd, men han aflyste vores julemiddag samme aften med timers varsel. Maden er købt, og dessert .. og vi skulle udveksle gaver. Nu igen?! Det er blevet en uheldig tradition efterhånden. Han ville dog gerne se os til en kop Nescafé og et Anthon Berg marcipanbrød i løbet af eftermiddagen. Så vi kørte 110 km gennem tåge og trist vejr til Rørvig. Og 110 km hjem igen nogle timer senere. Det var hyggeligt, men det er svært ikke at blive skuffet.

2. Juledag var vi til julefrokost hos min mands familie. Det var også hyggeligt, men knægten blev syg, og han fik det værre i de timer, vi var der. Han fik feber og blev helt bleg, men testen var negativ.

Om morgenen på 3. Juledag tog jeg til træning omkring kl 8. Dejligt at få trænet kroppen igennem. Det er som om kroppen kører endnu bedre på julemad end hverdagsmad – der var rigelig energi i kroppen til hård træning.

Jeg mødtes med min veninde, og vi gik en lang tur – skønt at få frisk luft. Og vi var heldige, for det var den eneste juledag med solskin ☀️ Vejret var dejligt med solskin og lidt frisk blæst, der fik næserne til at løbe.

Knægten var syg 2., 3., 4. og 5. Juledag. En god gammeldags forkølelse med snot i rå mængder, lidt hoste og ondt i halsen. Coronatesten var negativ, så det skal bare ud af systemet. Knægten spiser villigt sine Echinaceatyggetabletter og håber på, at ikke for meget af ferien går med af være syg.

Det var den jul… Hvad lærte vi af det:

  • Forberedelse, forberedelse, forberedelse
  • Indhente ønskesedler 15. November og ryk for dem inden Black Friday
  • Alle ønskesedler skal ligge i Ønskeskyen i 2023
  • Købe alle gaver online på Black Friday
  • Ny ris a’la mande opskrift implementeres i 2023 – med rosenvand 🌹
  • Undgå besøg hos min far 1. Juledag – enten senere i juleferien eller lige inden jul
  • Vi savner Berlin. Helt vildt. Vi plejer at holde nytår i Berlin, men vi var der jo for en måned siden. Det er bare ikke nok.
  • Jeg vil i KaDeWe og hente nytårsmad og berlinere med Baileys-creme.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.