Julemarked på Gendarmenmarkt

Så kom vi lige tilbage i julestemning igen! VUPTI! Det hyggelige julemarked på Gendarmenmarkt vinder altid! Efter en skøn og solid middag på Lutter & Wegener i Charlottenstraße var vi parat til hygge, musik, glaskugler, Baumkuchen, Bratwurst og Glühwein på Weihnachtszauber på Gendarmenmarkt. Det koster en euro pr voksen at komme ind, og det er alle 15 kroner værd.

Handler julemarkeder virkelig kun om at spise og drikke?

En af vore venner spurgte 2. Juledag “handler julemarkeder virkelig kun om at spise og drikke?” Svaret er nej. Og ja, for der er virkelig meget at smage på. Der er almindeligt slik, brændte mandler og brændte nødder af alle typer, glaserede æbler, skumfiduser på pind overtrukket med tyk chokolade, Lebkuchen alias honningkagehjerter, pølser, øl, champagne, kaviar, Backhendl, Kvarkbällchen, Baumkuchen, raclette …

Det er det niv, jeg får i hjertet, når julestemningen rammer

Så ja, det handler (også) om at spise og drikke. Men julemarkeder er så meget mere end det. Det er en følelse – det er det niv, jeg får i hjertet, når julestemningen rammer mig – og jeg ser julelysene i øjnene på min mand og vores søn. Vi skal altid have et kræmmerhus fyldt med Baumkuchen med hvid chokoladesauce. Det smager fantastisk, og så står vi der os tre midt i trængslen og nyder julen. Det bliver faktisk ikke meget bedre end det.

De smukke lys, duften, de glade mennesker, trængslen. Det er ægte julestemning, smukke juletræer med millioner af lys. Der er spændende boder med alt muligt lige fra julepynt, strikhuer, smykker, træting, tasker, sweaters osv.

På julemarkedet på Gendarmenmarket er der oveni alt det andet også levende musik; typisk opera eller klassisk koncert. Vi købte et glas Glühwein til at lune os på, og så var den der pludselig igen; julestemningen!

Her dufter brunt & brændt
En million lys på et juletræ – det findes ikke smukkere!

Familietradition: Udvælgelse af årets glaskugle

For vores vedkommende er der en vigtig tradition, der skal holdes i hævd, når vi er på julemarked: Vi skal vælge årets julekugle hos Käthe Wohlfahrt. Det kan man ikke bare sådan *knips* gøre. Det er vigtigt. Det skal diskuteres og vendes, før vi kan gå ud med en juleglasting i en lille æske i en lille pose.

Udvalget er kæmpestort, og jeg er altid fristet af at købe en MEGET stor æske blandede glaskugler og træsoldater og nisser og engle og julemænd. Eller måske en frankfurter i glas …? Men hvordan får jeg det med hjem uden at knalde det? Derfor: Kun én enkelt julekugle om året – ikke mere!

Juleministerens butik
Hvilken ville du vælge? Og du må kun vælge én!

Käthe Wohlfahrts butik var fyldt med skønne julerier, og det var svært at vælge årets glaspynt. Det måtte naturligvis blive en lille glaskuffert. Mere om hvorfor senere 🥰