Middag i Berlin – med et hint af 20erne og die Marlene <3

on

Da mørket faldt på var planen at tage på julemarkedet på Gendarmenmarkt. Vi havde forinden bestilt bord på Lutter & Wegner i Charlottenstraße på hjørnet af Gendarmenmarkt. Det er en hyggelig klassisk berliner-restaurant med en lang historie. Navnet går tilbage til 1811 – og selvom restauranten blev udslettet efter 2. verdenskrig, blev navnet og traditionen genoplivet kort efter krigen. Stedet startede op som vinhandler og siden kom der gang i restauranten igen.

Maden er klassisk tysk-østrigsk – de beskriver den selv således gutbürgerliche, regionale Küche mit österreichischer Akzentuierung. Deres winerschnitzel er blevet beskrevet i New York Times som »bestes Schnitzel außerhalb Wiens« – altså den bedste wiener schnitzel udenfor Wien.

Jeg bliver altid en smule star-struck, når jeg går derind. Jeg mærker tydeligt historien. Jeg kan let forestille mig Marlene Dietrich i dekadent guldlamé synge kælent, mens champagnen flyder og luften er tæt af cigaretrøg.

Nu er vi jo i 2018, så ingen cigaretrøg, og helt så dekadent som i 20erne er 10erne langt fra: Alle kommer ind direkte fra julemarkedet med blussende røde kinder, kraven helt oppe om ørerne og huen nede i panden. Det er echt Berliner kalt udenfor. Men jeg kan fornemme 20erne alligevel; det kræver kun en lille smule fantasi.

Min mand havde glædet sig længe til en wienerschnitzel med lun kartoffelsalat. Og ja, de har jo den bedste wienerschnitzel udenfor Wien, så vi er kommet til den rette adresse.

Jeg er ikke helt så begejstret for traditionel tysk/østrigsk ‘brun’ mad, så jeg går typisk efter en gryderet, kylling eller måske en vegetarret. Sidst fik jeg en superlækker kalvegullasch med mos. Meget traditionelt og virkelig smagfuldt og mørt. Det var dog en smule for meget kød-og-kartofler-og-brun-sovs for min smag.

I år valgte jeg kyllingebryst med svampe og hjemmelavet pasta. Det var det mest velsmagende, saftige og møre kyllingebryst, jeg har fået i mit liv; fast, saftigt, rigt på smag, med sprødt skind. Jeg er sikker på, at det kom fra en ægte kærlighedskylling med et godt liv på bagen ❤