Julens grødopskrifter: Grød i går, grød igen i morgen 🥣

Vi elsker jo grød og særligt risengrød her i hytten. Og vores bedste opskrift er baseret Pamas opskrift. Den brugte min mor, og den har jeg overtaget. Den virker hver gang. Jeg veksler lidt mellem at anvende Pama grødris og Arborio risotto-ris til risengrød. Begge dele giver fantastisk grød. Til gengæld kan jeg ikke anbefale billige grødris. Det er vigtigt, at risene er hele i pakken, ikke knækkede, og risene må ikke være for små. Grødris skal nemlig ikke smatte ud, de skal bevare formen, og det undgår man lettest ved at anvende ris af en vis kvalitet og størrelse.

OPSKRIFT PÅ RISENGRØD I HØKASSEN

Søndag formiddag har jeg sat en ordentlig portion risengrød over i høkassen: 3 dl grødris koges op med 4 dl vand. 1 liter mælk tilsættes, og grøden koges op i cirka 10 minutter, hvorefter jeg pakker gryden ind i rene håndklæder og dækker den til på alle sider med dyner/tæpper. Jeg lader det stå i ca. 1 1/2 – 2 timer, hvorefter jeg koger det igennem, tilsætter salt og mere mælk, da grøden bliver ret fast i høkassen.

Det er vigtigt, at grøden får lov at koge ordentligt igennem, da kombinationen mælk og ris let kan gi’ sporedannende bakterievækst, hvis temperaturen falder under 65C. Det er derfor også vigtigt, at risengrød køles hurtigt ned i køleskabet.

Risengrød til 4 personer

190g grødris koges op med 2,5 dl vand. Når det har kogt et par minutter, så tilsættes mælken og koges op under omrøring. Når grøden koger, skruer man ned og lægger låg på. Det er vigtigt at røre i grøden jævnligt, så man skal befinde sig i nærheden. Man kan vælge at stå ved komfuret og være én med sin risengrød. Det er ret meditativt. Når man passer en grød, så er det det, man gør.

Skal du anvende grøden til ris a’la mande, så skal du ikke komme salt i. Skal grøden derimod spises, så er salt et must.

Ris a’la mande

Når jeg laver ris a’la mande starter jeg med at fjerne kornene fra en vaniljestang. Jeg koger vaniljestangen med i grøden, som jeg ikke salter. Det gør jeg Lillejuleaften, for så er grøden kold dagen efter. Og da man kun skal bruge 1/2 portion er der nok til julemanden og til nissen. Vi skal jo ikke risikere et helt år med nissedrillerier.

Juleaftensdag tager jeg halvdelen af risengrøden fra dagen før, og rører den op med 1 spsk sukker, 1-2 tsk vaniljesukker, vaniljekorn og smager grøden til. Jeg halverer og smutter en lille pose mandler. Jeg hakker dem ikke, for det er superdelikat med halve mandler – og så tror man hele tiden, at man har fået den hele mandel 😀 Mandlerne kan man riste let på panden, men det gør jeg normalt ikke. Men det smager supergodt! Jeg pisker 1/2 liter piskefløde til flødeskum og vender det op med grøden. Jeg tilsætter flødeskum lidt ad gangen, indtil konsistensen er rigtig.

Jeg sætter ikke ris a’la manden i køleskab, men stiller det et køligt sted fx på altanen, hvis det ikke er frost. Køleskabet er for koldt, og ris a’la mande smager bedst, når den er tempereret.

Vi køber altid Amarena Fabbri kirsebær i Italien i vores sommerferie, og det har vi også gjort i år. Vi jævner ikke Amarenakirsebærrene, men luner dem i en gryde. Nogle vil mene, at det er vammel med kirsebær til kirsebær, men jeg elsker at drikke Cherry Heering til ris a’la mande ❤