Suite Française

Jeg var alene hjemme lørdag aften og i marken for en god film. Jeg zappede lidt og faldt over filmen Storm i Juni med Michelle Williams fra Dawson’s Creek. Jeg googlede filmen og læste for første gang om forfatterinden Irène Némirovsky, der skrev bogen bag filmen.

Irène Némirovsky var en ukrainsk jøde født i Kiev i 1903. Hun flygtede fra Kiev til Paris under den russiske revolution og boede det meste af sit liv i Frankrig. Hun var en anerkendt fransk forfatter, men selvom hun skrev på fransk, opnåede hun aldrig fransk statsborgerskab pga sin jødiske herkomst. Hun konverterede i 1939, men blev alligevel sendt til Auschwitz, hvor hun blev dræbt i 1942.

Forinden havde hun sendt sine børn i skjul. Hun havde givet dem en kuffert med fotos og vigtige papirer med.

Hendes ældste datter kendte godt til notesbøgerne, men hun troede, at det var morens dagbog, som ville være for smertefuld at læse. Derfor læste hun først manuskriptet i 1998. Hun fik udgivet moderens sidste ufuldstændige værk i 2004 med stor succes.

Novellerne beskriver livet i Frankrig i besættelsens første år, beskrevet mens det skete. Det er to selvstændige noveller, som var tænkt som første del af en serie på 5 bøger under navnet Suites Française. Den første novelle hedder “Storm i juni”, den anden hedder “Dolce”.

“Storm i juni” blev filmatiseret – og det var den film, jeg så i lørdags. Den var virkelig god, og nu skal jeg have fat i bøgerne …