Sæt støvlerne ud i aften, måske er du heldig? – 5/24

I Tyskland er det i aften, at børnene pudser og renser deres støvler og stiller dem udenfor døren i håb om, at Sankt Nikolaus kommer forbi i nattens løb og fylder dem med slik. Det er en virkelig hyggelig tradition, der vel mest er katolsk. Det er måske årsagen til, at vi ikke også har adopteret denne tyske tradition – nu hvor vi ellers har importeret både adventskrans og juletræet sydfra.

Historien bag traditionen er ikke så hyggelig som selve traditionen:  Skikken med at stille støvlerne ud om aftenen 5. December er opstået på baggrund af en fortælling om, hvordan Sankt Nikolaus om natten lagde en guldmønt i hver af 3 fattige pigers sko. På denne måde fik de hver en medgift, så de kunne blive gift og undgik at blive solgt til prostitution.  

Sankt Nikolaus er mest kendt som børnenes helgen – under et andet navn! Mit bud er, at du allerede kender Sankt Nikolaus ganske godt. Sig det lige hurtigt et par gange, så ved du, hvem det er: St. Nikolaus, Santa Claus, julemanden!

Børnene i Tyskland kalder på Sankt Nikolaus med denne sang, hvor de beder ham om at pakke sin store taske ud. Den er naturligvis fyldt med slik, som støvlerne fyldes med 🙂