Sæt kryds!

Jeg elsker valgplakater! Sådan, nu er dét afsløret 🤗 Hvor andre synes, at de er grimme og irriterende, så er jeg begejstret!

Forestil dig det modsatte. Hvis der ingen valgplakater var. Hvis der ingen valg var. Valgplakater er et symbol på demokratiets festdag. Som flag på en fødselsdag 😉 Her i Danmark er det en selvfølge, at man kan stemme, når man har rundet 18 år. Men sådan er det ikke i hele verden, og derfor er jeg fan af valgplakater. Jo flere jo bedre!

Jeg er taknemmelig for, at jeg bor i et demokrati, hvor jeg frit kan vælge. Jeg skriver med vilje ikke “jeg er så heldig at bo i et demokratisk land”, for demokrati har intet med held at gøre. Demokrati er hårdt arbejde, og det er ikke en selvfølge. Vores demokratiske samfund er bygget af os, af vores forældre og generationer før dem.

Det er ikke en selvfølge, at valg er demokratiske, og at resultatet ikke er givet på forhånd. At kunne stemme frit er et privilegie for mig, men det er faktisk også en borgerpligt. Jeg bliver glad i låget over, at jeg kan bruge min stemme på den person, jeg mener repræsenterer mine holdninger og verdenssyn bedst.

Men jeg gider ikke stemme!

At undlade at stemme betyder også at give plads til dem, der ikke ønsker demokrati og frihed. At tage stilling og afgive sin stemme er vigtigt. Jo flere, der stemmer, jo mindre vil stemmerne på de yderligtgående partier fylde:

 • 100 stemmeberettigede, hvoraf 75 går hen og stemmer. 3 stemmer  yderligtgående = 4%
 • 100 stemmeberettigede, hvoraf 50 går hen og stemmer. 3 stemmer  yderligtgående = 6%

Derfor er det vigtigt at tage stilling og stemme med hjertet eller med fornuften, alt efter hvad du synes. Gør din mening gældende. Ta’ ansvar og vær med til at tegne vores samfund. Din stemme er ikke ligegyldig. Mange bække små …

2 Comments

 1. Det var da en god måde at se valgplakaterne på – nu holder jeg meget mere af dem!

  Liked by 1 person

  1. mammalade siger:

   Ja, ikke? Og det er jo kun en begrænset periode, så er det bal forbi 🥳

   Like

Der er lukket for kommentarer.