Hvad enhver is-elsker bør vide om pistacie-is ♡

Jeg fik første gang rigtig pistacieis hos en italiensk ishandler på Weinbergsweg i Berlin. Det var nærmest som at se verden i de smukkeste grønne farver. Dér gik det op for mig, at der er en gigantisk forskel på pistacieis – og det, vi danskere tror, er pistacieis. Forskellen er, at der er pistacienødder i pistacieis. Undtagen i Danmark.

What?

Da jeg var barn og en sjælden gang fik lov til at få en gammeldaws isvaffel med 2 kugler, så valgte jeg altid pistacie. Den var grøn, hvinende sød, og nogle gange var der lidt knas i. Typisk lidt mandler. Den smagte ikke rigtig af pistacienødder, men den smagte fint nok.

Engang i 80’erne lancerede Odense Marcipan deres pistaciemasse til fx at lave is med. Nu kunne danskerne selv lave ‘pistacie-is’. Først mange år senere gik det op for mig, at der ikke er skyggen af pistacienødder i pistaciemassen fra Odense Marcipan. Vi har altså spist pistacie-is i årevis uden pistacienødder. I dag hedder produktet “Dessertmasse med Pistaciesmag”, hvilket skyldes, at man ikke må kalde den pistaciemasse, når der ikke er pistacie i.

Den grønne is smager ikke dårligt, en kende syntetisk, meget sødt og helt sikkert ikke af pistacie, men det blev knaldgrønt og så festligt ud som dessert i fattigfirserne. Den neongrønne pistaciewannabe fra Odense Marcipan indeholder som nævnt ingen pistacienødder, men derimod grøn farve, aroma og eventuelt nogle spor af mandler. Med andre ord er nogle af os vokset op med pistacieløs pistacieis i Danmark. Og det er en skam.

Nu ved du heldigvis det og kan korrigere 😉 Næste gang du stikker sydpå fx til Italien, skal du gå efter en pistacieis, der er nærmest samme farve som grønne oliven. Den må ikke være for lysegrøn, for så er der farve og formentlig også noget aroma i. Pistacienødder er nemlig dyre.

En rigtig pistacieis baseret på pistacienødder er lækker, cremet og har den helt rigtige fede rige smag af pistacienødder. Jeg elsker pistacie, som de kun laver den i Italien. Og nogle i udvalgte isbarer, hvor de også har lugtet lunten og smagt the real deal.

Skulle du selv få lyst til at lave pistacieis, så kan jeg anbefale dig at lave den baseret på pistaciesmør i stedet for Odenses dessertmasse. Det kan du også købe i Italien. Jeg plejer at købe 3-4 glas med hjem hver sommer. Jeg når dog aldrig til at lave is af det, da jeg bruger pistaciesmørret på en bolle om søndagen. Mmmm…

—— ♡ reklame ——

Er du lige kommet hjem fra vandreferie i Norge og kommer ikke selv til Italien, så er der hjælp at hente hos Julia Lahmes ferieven; Gulliver Rejser & Spiser, som selv importerer en fabelagtig pistaciecreme fra Sicilien. Læs mere her. Hvis du klikker pistaciecremen hjem, så læg også trøffelpistaciepestoen i kurven. Kog pasta, vend med pesto, nyd med lukkede øjne – og du er i Italien.

Her skal jeg nok brøle “REKLAME”, så højt jeg overhovedet kan, for jeg fik faktisk et par teskefulde smagsprøver på Julias sommermarked.

Photo by ROMAN ODINTSOV on Pexels.com

One Comment Tilføj dine

  1. Alt med pistacie holder 100, men de udlandske is er helt sikkert et kapitel for sig.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.