Hvor kommer motivationen fra?

Motivation. Den lille uhåndgribelige pille, der får nogle mennesker til at gøre rent på en søndag, spurte rundt i gaderne klokken bæ om morgenen, løbe rundt i regnvejr .. men hvor kommer motivationen egentlig fra?

Da jeg var yngre, anså jeg motivation som noget udefrakommende. Noget, der ramte lige så vilkårligt som et lyn. Noget, der tilsyneladende ramte andre oftere end det ramte mig, for andre fik jo tingene gjort.

På et tidspunkt læste jeg, at motivation ikke er det, der sætter gang i en proces, sådan som jeg gik og troede. Faktisk kommer motivationen først dalrende, når du er gået i gang med det, du ikke gider. Dvs.:

  1. Start op (svært)
  2. Motivationen kommer dalrende
  3. Bliv ved (nemt)

Du kender det; du burde gøre rent, men pludselig er alt andet meget mere spændende. “NU gør jeg det”, siger du til dig selv, og så går du i gang. Lidt efter kan du se og mærke en forskel, du er på vej mod dit mål, du har et formål, og det motiverer dig til også lige at ta’ spejlene og skabene. Og hvorfor så stoppe der?

Min oplevelse er, at hvis man venter på, at motivationen skal ramme én, så kan man vente meget længe. Sådan er det også med træningsmotivationen. Hvis jeg spørger mig selv, om jeg har lyst til at træne om morgenen, så er der mange gange, hvor svaret ville være et kæmpestort NEJ. Men jeg spørger ikke. Jeg gør det bare. For motivationen – min sløve forsinkede ven – skal nok dukke op og sætte gang i festen.

Jeg har en stående aftale med mig selv, at jeg giver det 20 minutter, og hvis jeg så stadig ikke gider, dropper jeg det. Og jeg overholder det. I de mange år, jeg har trænet, er jeg kun gået en håndfuld gange fra træning eller fra en spinningtime efter 20 minutter. For motivationen holder mig i gang, når jeg først er kommet i gang.

Med andre ord; motivationen kommer indefra, og den kommer først, når du er gået i gang med det, du ikke er motiveret for. Den sværeste øvelse til træning er at undgå den indre dialog først og se at komme ud af døren og over i træningscentret.

Så nej, hvis du ikke føler dig motiveret for at træne/gøre rent/rydde op/lave mad/stå op, så er der ikke noget galt med dig. Det er her, jeg citerer Nike: Just do it. Sæt i gang. No questions asked.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.